Plasturele smart vindecă rănile cu 25% mai repede

Cercetătorii de la Universitatea din Stanford au dezvoltat un plasture smart care poate grăbi vindecarea rănilor. Acesta poate detecta stadiul vindecării și prezența unei infecții și poate aplica un curent electric slab pentru a grăbi vindecarea. Plasturele poate fi controlat și monitorizat cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, complet wireless.

Plasturele folosește senzori bioelectrici și senzori de temperatură pentru a monitoriza starea rănii și se folosește de electrostimulare pentru a adapta tratamentul la evoluția rănii.

În testele preclinice efectuate pe cobai de laborator, plasturele smart a demonstrat o eficacitate excelentă, cu o vindecare cu 25% mai rapidă decât grupul de control. Cercetătorii subliniază că dispozitivul nu este unul pasiv, ci reacționează concret și măsurabil la starea rănii. Curenții electrici aplicați în zona respectivă provoacă reacții chimice care scad inflamația și repară țesutul.

În plus, electrostimularea crește nivelul populației de celule albe în zona afectată, în special cea a monocitelor și macrofagelor, care tratează activ și previn infecțiile. Plasturele are aderență variabilă, putând fi înlăturat ușor printr-o simplă configurare din telefonul mobil.

Oamenii de știință subliniază că acest plasture este încă în faza de prototipare și că există câteva provocări care trebuie depășite. Cele mai importante sunt legate de costuri, de realizarea unori plasturi mai mari, potrivite pentru uz uman, precum și de stocarea plasturilor pe termen lung. Aceste probleme, la fel ca și potențialul unor reacții alergice la plasture, trebuie rezolvate înainte de intrarea în uz pe scară largă.

Potențialul plasturilor este unul foarte mare, în timp putându-se adăuga în aceștia și alți senzori pentru metabolism și alți bio-markeri.

Sursa: nature biotechnology

Sursa: zonait.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s