Dispozitiv fotoacustic portabil pentru evaluarea ganglionilor limfatici

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud au dezvoltat un dispozitiv fotoacustic portabil care poate localiza ganglionii limfatici santinelă în apropierea axilei. Tehnologia ar putea ajuta clinicienii să găsească ganglionul limfatic corect de la care să ia o biopsie atunci când verifică metastazele cancerului de sân. În prezent, acest proces implică utilizarea de sonde radioactive, astfel încât sistemul actual poate ajuta pacienții și personalul medical să evite expunerea la radiații.

Cancerele de sân și melanomul trec adesea prin sistemul limfatic atunci când se stabilesc metastaze, astfel încât acest țesut reprezintă o regiune importantă în care se pot testa metastazele. Un ganglion santinelă este primul ganglion la care celulele canceroase sunt cel mai probabil să se răspândească, de obicei pentru că sunt primii câțiva ganglioni în care se scurge o tumoare. Folosirea unei biopsii pentru a testa ganglionul poate oferi o indicație bună dacă un cancer s-a răspândit la sistemul limfatic.

Cu toate acestea, înainte de a efectua o biopsie, un clinician trebuie să identifice locația unui ganglion santinelă. Pentru a determina care ganglioni limfatici reprezintă ganglionii santinelă, clinicienii administrează de obicei un trasor radioactiv în apropierea tumorii și apoi folosesc un detector pentru a determina în ce ganglioni limfatici se localizează. Acest lucru nu este ideal, deoarece expune pacienții și personalul medical la radiații și necesită facilități și echipamente specializate pentru a efectua procedura.

Noua tehnologie de la Universitatea Pohang este lipsită de radiații și se bazează în schimb pe efectul fotoacustic. Dispozitivul combină un traductor cu ultrasunete transparent și un laser colorant în stare solidă. Pentru a detecta un ganglion santinelă, un utilizator ar injecta un colorant non-radioactiv în apropierea tumorii și apoi ar folosi noul dispozitiv pentru a evalua ganglionii limfatici din apropiere.

Pohang University of Science & Technology

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s