Implant de lumină fără fir pentru optogenetică

Cercetătorii de la University of Arizona au depășit o limitare majoră a optogeneticii cu implantul lor fără fir și fără baterie, care poate străluci lumina prin craniu. Micul dispozitiv, care este implantat sub piele, ar putea oferi o sursă de lumină pentru optogenetică, fără a provoca leziuni ale craniului sau creierului. În timp ce optogenetica este în prezent o tehnică experimentală care le permite cercetătorilor să învețe mai multe despre circuitele neuronale din creier, poate fi într-o zi și o opțiune terapeutică viabilă pentru bolile neurologice.

Optogenetica presupune modificarea anumitor neuroni cu o proteină sensibilă la lumină, astfel încât atunci când sunt iluminați, să fie declanșați. În prezent, tehnica este de neprețuit pentru cercetătorii care doresc să înțeleagă complexitățile creierului și ale sistemului nervos și, de obicei, este folosită la cobai de laborator. Până acum tehnica este destul de invazivă, necesitând pătrunderea craniului și a creierului, astfel încât o sursă de lumină să poată fi prezentă în locația corectă pentru a activa neuronii.

În timp ce tehnica are un potențial imens de a trata boli cu o bază neurologică, cum ar fi durerea cronică, natura invazivă a metodologiei actuale este o piedică majoră. Sursa de lumină dezvoltată la Universitatea din Arizona își propune să schimbe acest lucru și să ne aducă puțin mai aproape de optogenetica clinică.

„Această tehnică înseamnă că putem folosi optogenetica fără a trebui să pătrundă în craniu sau în țesutul creierului, făcându-l mult mai puțin invaziv”, a spus un cercetător implicat în studiu. Dispozitivul minuscul are un diametru mai mic decât o monedă și are grosimea unei coli de hârtie, permițându-i să fie implantat sub scalp fără prea multe inconveniente.

University of Arizona

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s