Mască de grafen pentru combaterea coronavirus și a bacteriilor

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au dezvoltat o mască care conține grafen indus de laser, care poate ucide bacteriile și care a demonstrat potențial împotriva coronavirusurilor. Stratul de grafen are proprietăți antibacteriene și poate genera căldură atunci când este expus la lumina soarelui. Cercetatorii speră că măștile ar putea ajuta la reducerea transmiterii virale și a infecției în timpul pandemiei actuale COVID-19.

Măștile faciale sunt o parte importantă a arsenalului nostru în lupta împotriva COVID-19, dar dacă sunt utilizate incorect, pot prezenta un risc de infecție. Particulele virale se pot așeza pe mască și, dacă sunt atinse, pot intra în contact cu individul și pot duce la infectarea acestuia. O mască care poate dezactiva particulele virale sau alți agenți patogeni de pe suprafața sa ar fi foarte utilă în acest moment. Mai mult, volumul mare de măști utilizate în prezent și faptul că multe nu sunt reutilizabile reprezintă o problemă de mediu.

Până în prezent, cercetătorii au realizat și testat măști care conțin un strat de grafen indus de laser și au descoperit că acestea demonstrează efecte anti-bacteriene semnificative și pot avea potențial împotriva coronavirusurilor. În testele cu două tipuri de coronavirus uman, măștile au inactivat 90% din particulele virale la lumina soarelui în doar 5 minute și 100% în 10 minute.

Tehnica este, de asemenea, mai ecologică, deoarece măștile sunt reutilizabile dacă sunt decontaminate corect. Numeroase materiale care conțin carbon, cum ar fi biomaterialele biodegradabile existente, pot fi convertite în grafen folosind această tehnică.

City University of Hong Kong

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s