Globule roșii modificate pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Cercetătorii de la McMaster University din Ontario au creat celule roșii din sânge pentru a acționa ca o nouă tehnologie de vaccin împotriva COVID-19. Membranele celulare au fost împânzite cu proteina spike SARS-CoV-2, iar în experimentele efectuate asupra cobailor de laborator, celulele pot declanșa un răspuns imun cu efecte secundare minime. Echipa raportează că tehnica este relativ rapidă și ușor de realizat și ar putea fi utilă în dezvoltarea vaccinurilor împotriva unei varietăți de viruși și a viitoarelor variante COVID-19.

„Metodele actuale de livrare a vaccinurilor provoacă adesea reacții drastice ale sistemului imunitar și au răspunsuri de scurtă durată”, a spus unul dintre dezvoltatorii noii tehnologii. „Această platformă de livrare deschide noi posibilități pentru vaccinuri și terapii. Face propriile noastre celule sanguine inteligente în multe moduri diferite. Ne folosim propriile celule la fel ca nanoroboți în interiorul corpului nostru și ori de câte ori văd o boală, pot lupta cu ea.”

Metoda se bazează pe celulele roșii din sânge care au fost reutilizate pentru a prezenta sistemului imunitar proteina spike SARS-CoV-2.

Echipa canadiană poate atașa o doză mare de proteină la suprafața celulei, dar raportează că provoacă doar efecte secundare minime atunci când sunt testate pe cobai de laborator. De asemenea, pot crea celulele modificate rapid și relativ ușor și le pot adapta pentru alți viruși sau viitoare variante ale SARS-CoV-2.

„Am dezvoltat o metodă prin care putem declanșa un răspuns imun fără utilizarea materialului genetic și totuși suntem capabili să sintetizam aceste particule într-un timp foarte scurt”.

McMaster University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s