Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au creat un implant dentar care rezistă creșterii bacteriilor și generează electricitate datorită proprietăților sale piezoelectrice. Electricitatea generată ar putea alimenta o sursă de lumină pentru fototerapie, o tehnică care ar putea ajuta la protejarea țesutului gingival de boli și inflamații.
Implanturile dentare sunt folosite pentru a înlocui dinții pierduți din cauza cariilor sau a bolilor gingivale și reprezintă o soluție mai avansată la pierderea dinților decât protezele, din cauza unei potriviri mai sigure. Deși implanturile sunt destinate să dureze câteva decenii, în practică nu rezistă atât de mult, necesitând frecvent înlocuirea în 5-10 ani din cauza problemelor gingivale sau a inflamației.
Această ultimă tehnologie își propune să combată cauza principală a eșecului implantului și anume bacteriile. Biofilmele bacteriene care se acumulează pe implanturi (și pe dinții reali), au un impact negativ asupra sănătății gingiilor. Noile implanturi conțin un material infuzat cu nanoparticule BTO, ceea ce duce la o încărcare negativă a suprafeței, respingând în mod eficient pereții celulari bacterieni negativi.
Implanturile pot recolta electricitate din mișcările gurii sau prin periajul dinților. Această energie poate alimenta surse mici de lumină, care ar putea induce un efect fototerapeutic în țesutul gingival din jur.
