Cercetătorii de la Universitatea Brown au dezvoltat micro-implanturi fără fir care pot funcționa ca o rețea de senzori neuronali și stimulatori în creier. Când sunt în interior, pot transmite date către un hub de comunicații extern, sub forma unui patch, atașat de scalp. Cercetătorii speră că senzorii vor putea înregistra activitatea creierului de la un număr mare de neuroni din creier, permițând funcționalități avansate atunci când se utilizează interfețe creier-computer.
Interfețele creier-computer au o promisiune enormă ca tehnologii care schimbă viața pentru persoanele cu o varietate de condiții. Cu toate acestea, tehnica este încă la început, iar proiectarea unor senzori care să poată monitoriza în mod eficient și în siguranță activitatea creierului este o lucrare în curs de desfășurare. O parte a problemei este complexitatea creierului, iar captarea acestui lucru folosind un singur senzor sau fixarea suficientă a senzorilor în loc este dificilă. Acești cercetători s-au orientat spre miniaturizare ca o modalitate de a crea o multitudine de senzori mici care pot măsura activitatea creierului în numeroase locații, deodată.
Senzorii sunt mici cipuri de siliciu, de dimensiunea unui bob de sare. Obținerea lor la această dimensiune a fost o provocare, necesitând mai multe iterații de design asistat de computer. Aceștia transmit date către un patch de dimensiunea unei amprente, fixat pe craniu și, de asemenea, sunt alimentați wireless de către patch. Acesta acționează ca un hub de comunicare, coordonând semnalele de la fiecare senzor.
