Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego au dezvoltat un plasture cu ultrasunete care poate fi purtat, menit să furnizeze informații despre rigiditatea țesuturilor subiacente la o adâncime de până la 4 cm sub suprafața pielii. Plasturele constă dintr-o matrice ultrasonică flexibilă, proiectată să absoarbă vibrațiile excesive. Poate furniza date privind rigiditatea țesuturilor, care ar putea fi utile într-o gamă largă de scenarii medicale, inclusiv monitorizarea cirozei hepatice, a progresiei cancerului, a leziunilor sportive și a ischemiei miocardice.
Tehnologia tradițională cu ultrasunete are o istorie lungă de utilizare în monitorizarea medicală, dar, de obicei, aceasta necesită ca pacientul să meargă la o clinică, să fie ajutat de un tehnician de ultrasunete cu experiență, să primească scanarea și apoi să facă o altă programare pentru o scanare de urmărire ceva timp mai târziu. Procesul este incomod și oferă doar un instantaneu în timp a unei situații clinice pentru fiecare scanare.
Ultrasunetele purtabile sunt setate să schimbe acest lucru și pot efectua imagini cu ultrasunete sau livrarea de medicamente din mers. Acest ultim dispozitiv poate capta imagini la o adâncime semnificativă de 4 cm, permițând monitorizarea țesuturilor în diferite scenarii clinice.
Atributul cheie al dispozitivului este capacitatea sa de a mapa proprietățile mecanice ale țesuturilor subiacente. Acest lucru are numeroase aplicații, deoarece multe afecțiuni medicale pot duce la modificări ale rigidității țesuturilor. Acestea includ creșterea tumorii, leziuni ale mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, ciroză hepatică și fibroză și modificări ale rigidității peretelui arterial care duc la ischemie miocardică. Monitorizarea continuă a rigidității acestor țesuturi le-ar putea permite clinicienilor să evalueze progresia sau remisia bolii fără a solicita pacienților să participe la mai multe controale personal.