Chimioterapia ajunge mai ușor la tumorile cerebrale folosind noua tehnologie cu ultrasunete

Cercetătorii de la Northwestern University au folosit un dispozitiv cu ultrasunete implantat la pacienți, care este folosit în combinație cu microbule pentru a deschide temporar porii din bariera hematoencefalică, permițând chimioterapiei să acționeze. Este prima dată când această abordare a fost testată la pacienți umani, în acest caz pacienți cu glioblastom, un cancer cerebral dificil de tratat. Abordarea a condus cu succes la o creștere de patru până la șase ori a concentrațiilor de chimio în creier, folosind medicamente care altfel nu ar putea traversa bariera hematoencefalică, stârnind speranțe că tehnica ar putea deschide calea pentru un tratament eficient.

O combinație de microbule și ultrasunete a fost propusă cu ceva timp în urmă ca o modalitate de a deschide temporar bariera hematoencefalică pentru a permite anumitor medicamente să intre în creier. Deși a arătat o oarecare promisiune în modelele de cobai, acesta este primul studiu clinic care a arătat că poate funcționa și la oameni. Mizele sunt mari, deoarece glioblastomul, cancerul cerebral care a fost în centrul studiului, nu are în prezent tratamente eficiente.

Această versiune a tehnicii implică implantarea unei rețele de nouă emițători de ultrasunete în craniu. Când sunt activați, emițătorii pot acoperi o parte semnificativă a creierului în ultrasunete. Studiul a implicat pacienți cu glioblastom cărora li s-a rezecat tumora și a fost implantat dispozitivul cu ultrasunete în timpul aceleiași proceduri chirurgicale.

În mod surprinzător, tehnica a condus la o creștere semnificativă a cantității de medicament care ajunge la creier, cu creșteri de 4-6 ori.

Northwestern

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s