Cercetătorii de la Northwestern University au folosit un dispozitiv cu ultrasunete implantat la pacienți, care este folosit în combinație cu microbule pentru a deschide temporar porii din bariera hematoencefalică, permițând chimioterapiei să acționeze. Este prima dată când această abordare a fost testată la pacienți umani, în acest caz pacienți cu glioblastom, un cancer cerebral dificil de tratat. Abordarea a condus cu succes la o creștere de patru până la șase ori a concentrațiilor de chimio în creier, folosind medicamente care altfel nu ar putea traversa bariera hematoencefalică, stârnind speranțe că tehnica ar putea deschide calea pentru un tratament eficient.
O combinație de microbule și ultrasunete a fost propusă cu ceva timp în urmă ca o modalitate de a deschide temporar bariera hematoencefalică pentru a permite anumitor medicamente să intre în creier. Deși a arătat o oarecare promisiune în modelele de cobai, acesta este primul studiu clinic care a arătat că poate funcționa și la oameni. Mizele sunt mari, deoarece glioblastomul, cancerul cerebral care a fost în centrul studiului, nu are în prezent tratamente eficiente.
Această versiune a tehnicii implică implantarea unei rețele de nouă emițători de ultrasunete în craniu. Când sunt activați, emițătorii pot acoperi o parte semnificativă a creierului în ultrasunete. Studiul a implicat pacienți cu glioblastom cărora li s-a rezecat tumora și a fost implantat dispozitivul cu ultrasunete în timpul aceleiași proceduri chirurgicale.
În mod surprinzător, tehnica a condus la o creștere semnificativă a cantității de medicament care ajunge la creier, cu creșteri de 4-6 ori.