Tehnologia exprimă gândurile sub formă de text cu ajutorul inteligenței artificiale

Oamenii de știință de la University of Texas din Austin au dezvoltat o tehnologie de decodare a creierului care combină un scaner de rezonanța magnetică funcțională (fMRI) și inteligență artificială, similare sistemelor AI, precum ChatGPT sau Bard. Tehnologia ne poate exprima gândurile sub formă de text, dar, mai important, poate permite pacienților care nu pot comunica altfel, cum ar fi cei care se confruntă cu paralizie semnificativă, să-și comunice gândurile. Spre deosebire de alte încercări de a realiza acest lucru, tehnica este complet non-invazivă și nu necesită implanturi chirurgicale. Tehnica implică antrenarea sistemului AI, care are loc atunci când un participant petrece ore întregi în scaner ascultând podcasturi. Odată antrenat, poate aproxima gândurile cuiva în formă de text, atâta timp cât gândirea are loc în interiorul scanerului.

Inteligența artificială poate identifica tipare și poate face inferențe acolo unde noi nu putem. Acesta este mecanismul din spatele tendinței sale ocazionale de a ne uimi. Cu toate acestea, această ultimă tehnologie poate face exact asta, cu câteva avertismente. Dacă au succes, astfel de abordări ar putea permite pacienților fără altă metodă să comunice pentru a-și transmite gândurile către lumea exterioară și, spre deosebire de alte abordări care au încercat acest lucru, această metodă nu necesită implanturi invazive.

Sistemul necesită ca participanții să urmeze un antrenament extins de inteligență artificială, stând într-un scaner de rezonanța magnetică funcțională (fMRI) timp de câteva ore în timp ce ascultă podcasturi. Acest lucru permite AI-ului să recunoască un anumit model, pentru anumite gânduri. După antrenament, dacă participantul dorește să îi fie „citite” gândurile de către sistem, atunci poate sta în scaner, iar tehnologia le va analiza gândurile.

Sistemul nu oferă o transcriere perfectă, ci mai degrabă aproximează gândul pacientului.

University of Texas at Austin

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s