Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au dezvoltat o aplicație care este menită să ofere un diagnostic precoce pentru boala Parkinson și COVID-19 sever. Tehnologia bazată pe inteligența artificială funcționează prin analiza înregistrărilor vocale, fiind instruită anterior să recunoască semnele distinctive vocale ale acestor boli prin ascultarea înregistrărilor pacienților. Aplicația durează doar zece secunde pentru a evalua un eșantion de voce și pentru a oferi o recomandare ca cineva să caute un tratament suplimentar. Tehnologia ar putea fi utilă în programele mari de screening la nivelul comunității, având în vedere confortul și viteza.
Cercetătorii din spatele acestei ultime tehnologii își propun să diagnosticheze boala Parkinson și să identifice pacienții cu risc de a evolua la COVID-19 sever, pur și simplu ascultându-le vocile. Aplicația se bazează pe inteligența artificială pentru a identifica semnele distinctive ale acestor boli în timp ce ascultă cuvântul rostit.
În prezent, boala Parkinson este de obicei diagnosticată după o întâlnire îndelungată cu un neurolog. Cu toate acestea, cineva poate să nu fie îndrumat către un astfel de specialist până când simptomele sale nu au avansat până la punctul în care sunt evidente pentru oricine. Descoperirea și tratarea precoce a bolii poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pacientului, dar semnele Parkinson precoce sunt subtile.
Există unele modificări care afectează vocea unui pacient, inclusiv tremor, rigiditate și lentoare, dar acestea sunt greu de observat, mai ales având în vedere variația naturală a vocii oamenilor. În mod similar, etapele incipiente ale progresiei către o formă mai gravă de boală respiratorie pot oferi, de asemenea, semne distinctive vocale, dar diferențele inter-individuale în vocile noastre naturale le pot face dificil de identificat.