Robotul chirurgical alimentat de inteligență artificială care ajută la procedura de îndepărtare a pietrelor de la rinichi

Cercetătorii de la Nagoya City University din Japonia au testat un robot chirurgical alimentat de inteligență artificială în ceea ce privește capacitatea sa de a ajuta la nefrolitotomia percutanată, care este o procedură minim invazivă pentru îndepărtarea pietrelor mari de la rinichi. Tehnica implică accesarea rinichilor prin piele și, de obicei, necesită un chirurg cu înaltă experiență. Robotul, numit Automated Needle Targeting with X-ray (ANT-X) a fost dezvoltat de NDR Medical Technology. Compania raportează că robotul poate ajuta la plasarea acului și poate calcula direcționarea acestuia în doar câteva secunde, folosind o singură imagine cu raze X. În această încercare, robotul a făcut procedura mult mai ușoară.

Procedura este dificilă și obținerea incorect a unui astfel de acces renal poate duce la complicații grave, inclusiv perforație intestinală, sângerare gravă și septicemie. În consecință, chirurgii trebuie să urmeze ani de pregătire înainte de a efectua procedura în mod obișnuit.

Robotul ANT-X este proiectat pentru a ajuta procedura și, potențial, să o facă mai sigură pentru un chirurg mai puțin experimentat. Sistemul este destinat să fie utilizat împreună cu fluoroscopie cu braț C, iar robotul utilizează inteligență artificială pentru a analiza o singură imagine cu raze X și apoi automatizează alinierea acului.

Rezultatele ilustrează utilitatea și siguranța roboților alimentați cu inteligență artificială în îndeplinirea sarcinilor chirurgicale dificile.

Nagoya City University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s