Cercetătorii de la University of Tokyo au dezvoltat o metodă de a acoperi un deget robotic într-un strat viu de „piele”. Învelișul este suficient de puternic și flexibil pentru a permite degetului robotizat să se îndoaie, poate respinge apa și se poate auto-vindeca dacă este deteriorat.
Tehnica implică acoperirea robotului într-un strat „primar” de colagen și fibroblaste dermice umane, care sunt două dintre componentele majore ale țesutului conjunctiv din piele. Acest strat se micșorează în mod natural pentru a se conforma cu suprafața robotului. Un al doilea strat de keratinocite epidermice umane, care formează stratul exterior al pielii, aderă cu ușurință la stratul primar. Acoperirea celulară oferă robotului senzația de piele reală și ar putea deschide calea pentru roboți medicali și proteze care par a fi adevărate.
Protezele avansează rapid, cu capacități robotice avansate, iar evoluțiile viitoare ar putea duce chiar la sisteme biohibride care conțin țesut viu, făcându-le mai dificil de deosebit de țesuturile naturale atunci când sunt observate sau atinse. Alte aplicații potențiale ale unor astfel de sisteme biohibride includ roboții umanoizi care interacționează cu pacienții, cum ar fi roboții care îndeplinesc roluri de asistență medicală sau de viață asistată, care arată și se simt mai naturali.
Până acum, cercetătorii au arătat că stratul de țesut se poate auto-vindeca, deteriorându-l intenționat și apoi aplicând un plasture de colagen peste zona deteriorată, ajutatând la vindecarea rănii.
