Cercetătorii de la Universitatea din Washington au testat o tehnică de stimulare electrică minim invazivă care a dus la îmbunătățiri remarcabile ale funcției mâinilor și brațelor pacienților cu leziuni ale măduvei spinării. Abordarea implică lipirea de patch-uri de tip band-aid pe partea din spate a gâtului pacienților pentru a furniza impulsuri electrice, ajutând la stimularea nervilor.
Leziunile măduvei spinării au de obicei consecințe grave pentru pacienți, în ceea ce privește mobilitatea și independența în desfășurarea activităților de zi cu zi. Mulți dintre acești pacienți au un control foarte limitat al mâinilor și brațelor, ceea ce face dificilă viața fără sprijin semnificativ. Terapia fizică poate ajuta, dar uneori nu este suficientă pentru a oferi câștiguri semnificative în funcția mâinilor.

Unele cercetări au arătat că stimulatoarele electrice implantate pot ajuta pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale să recâștige o anumită funcție, dar abordarea este invazivă. Acest ultim studiu a ales o abordare minim invazivă, în care plasturii de tip band-aid sunt așezați pe pielea din spatele gâtului, iar stimularea electrică ulterioară are loc prin piele.
Studiul a recrutat pacienți cu leziuni ale măduvei spinării și le-a cerut să îndeplinească sarcini fizice cu sau fără stimulare electrică.
După câteva luni de antrenament și stimulare electrică, mulți dintre pacienți au demonstrat îmbunătățiri remarcabile în controlul mâinilor și brațelor, unul dintre ei fiind capabil să cânte la un instrument muzical, după mulți ani în care nu a mai avut această posibilitate. În mod surprinzător, îmbunătățirile păreau să rămână la pacienți, atunci când cercetătorii au verificat șase luni mai târziu, sugerând că tehnica ar putea duce la îmbunătățiri pe termen lung.