Lentile de contact cu hidrogel care măsoară biomarkeri din lacrimi

Cercetătorii de la Institutul Terasaki din Los Angeles au dezvoltat un prototip de lentilă de contact care poate ajuta la prelevarea de probe lacrimale în scopuri diagnostice și, de asemenea, pentru a îmbunătăți fluxul lacrimal pentru a preveni potențialul bolii ochilor uscați. Lentila cu hidrogel conține microcanale prin care lacrimile pot circula și camere de testare în care testele electrochimice și colorimetrice pot evalua nivelurile de sodiu și, respectiv, pH-ul.

Lacrimile sunt o sursă promițătoare pentru biomarkeri, deoarece conțin adesea niveluri de diverși analiți care sunt similare cu cele găsite în sânge. Exemple de indicatori relevanți clinic găsiți în lacrimi includ sodiul, care poate indica o boală a ochilor uscați și glucoza, un marker al diabetului.

Până în prezent, fabricarea microcanalelor în lentilele cu hidrogel a fost dificilă, deoarece procesele de fabricație implicate nu au fost potrivite pentru astfel de caracteristici fine. Cercetătorii de la Terasaki au realizat acest lucru prin optimizarea gelului, astfel încât să fie elastic și să aibă o suprafață netedă, după care au folosit o matriță imprimată 3D pentru a introduce microcanale.

În timpul testării, echipa a observat faptul că, dacă lentila se usucă puțin, atunci fluxul se oprește prin canale. Cu toate acestea, aceștia și-au dat seama că atunci când presiunea a fost aplicată asupra lentilei, cum ar fi cea aplicată în timpul clipirii, fluxul lacrimal este reluat.

Terasaki Institute

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s