Tranzistorul care amplifică semnalele senzorilor implantabili

Cercetătorii de la Northwestern University au dezvoltat un tranzistor care poate mări semnalul creat de senzorii electrochimici de 1000 de ori. Descoperirea poate permite dezvoltarea unor senzori implantabili extrem de sensibili, care pot măsura modificări minuscule ale semnalizării electrochimice în organism. Acest lucru ar putea permite medicilor să monitorizeze răspunsurile țesuturilor în timp aproape real, în loc să ruleze o probă de sânge pe echipamente de laborator voluminoase și costisitoare și să obțină rezultatele câteva ore sau chiar zile mai târziu. O astfel de tehnologie ar putea fi utilizată pentru a monitoriza vindecarea rănilor, de exemplu, permițând clinicienilor să observe îndeaproape semnalele care dezvăluie procesele de vindecare sau dezvoltarea infecției.

Biosenzorii se dezvoltă rapid, iar noi tehnici de detectare a biomarkerilor sau de urmărire a subtilităților proceselor biologice din organism evoluează constant. Cu toate acestea, o provocare dificilă a fost semnalul incredibil de scăzut al unor astfel de senzori, ceea ce face dificilă monitorizarea proceselor în timp real cu dispozitive implantate. În schimb, multă muncă de diagnosticare implică prelevarea unei probe de sânge sau biopsie și apoi finalizarea procedurilor de laborator dificile cu echipamente voluminoase.

Până acum, cercetătorii au încorporat tranzistorul lor de amplificare a semnalului într-un senzor electrochimic bazat pe aptamer. Aptamerii sunt catene simple de ADN care se pot lega de moleculele țintă din organism. Odată ce se leagă, își schimbă forma, afectând semnalul electrochimic al senzorului din care fac parte. Cu toate acestea, până în prezent, astfel de senzori produc un semnal slab care poate fi ușor distorsionat de zgomotul din date.

Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii au dezvoltat acest tranzistor care poate crește dramatic semnalul.

Northwestern University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s