O echipă de oameni de știință și ingineri de la Harvard University au dezvoltat un exocostum care utilizează ultrasunetele pentru a măsura activitatea musculară. Capacitatea permite calibrarea rapidă a costumului pentru nevoile utilizatorilor, ajutând continuu la mers sau alergare, reducând energia necesară îndeplinirii acestor sarcini, ceea ce ar putea fi foarte util pentru pacienții cu probleme neurologice sau distrofie musculară. Măsurând direct dinamica musculară, costumul oferă asistență specifică activității și utilizatorului.
„Exocostumele” purtabile au un potențial semnificativ de a-i ajuta pe cei cu probleme de mobilitate, oferind putere suplimentară atunci când un purtător merge sau aleargă. Cu toate acestea, calibrarea unui exocostum nu este o sarcină ușoară. De exemplu, mecanicile alergării și ale mersului sunt destul de diferite, iar terenul neuniform poate schimba drastic cerințele exocostumului.
În prezent, sunt necesare ore de reglare fină înainte ca un exocostum să fie pregătit pentru nevoile unui anumit utilizator care efectuează o anumită sarcină. Acest lucru este laborios și nepractic și reprezintă o barieră în calea adoptării pe scară largă a unei astfel de tehnologii. Ca răspuns la aceasta, cercetătorii de la Harvard au proiectat un exocostum care poate măsura direct activitatea musculară a purtătorului său în timp ce îndeplinesc o sarcină specifică și apoi permite personalizarea rapidă a costumului, astfel încât să îndeplinească nevoile utilizatorului.
Exocostumul constă dintr-un sistem portabil cu ultrasunete care este legat de piciorul unui utilizator. După doar câteva secunde de mers, costumul poate evalua cu exactitate activitatea musculară.