Inimi umane imprimate 3D

Modelele fizice ale organelor și țesuturilor au multe utilizări în medicina clinică, în special atunci când chirurgii se pregătesc pentru intervenții chirurgicale. Bineînțeles, inima este modelată în mod obișnuit folosind imprimarea 3D pentru a imita cel mai atent nuanțele anatomiei unice ale pacientului. Acest lucru este util când chirurgii se pregătesc pentru proceduri, cum ar fi reparațiile valvei mitrale, dar de obicei acest lucru se realizează folosind imprimante care stabilesc straturi de plastic dur sau cauciuc care, în majoritatea cazurilor, reproduc doar forma inimii. Elasticitatea, pe de altă parte, este foarte diferită de cea a inimilor umane reale.

O echipă de la Universitatea Carnegie Mellon a reușit acum să imprime un model 3D al inimii unui pacient folosind alginat, derivat din alge marine, care reproduce îndeaproape modul în care se simte țesutul cardiac. Chirurgii pot încerca să își efectueze procedurile pe astfel de modele, tăindu-le și suturându-le în pregătirea intervențiilor efective.

Tehnica echipei se numește Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Aceasta se bazează pe injectarea bioinkurilor într-un hidrogel moale, care este apoi topit folosind căldură pentru a dezvălui obiectele finale realizate din bioink. În această ultimă dezvoltare, FRESH a fost rafinat și extins pentru a construi modele 1: 1 ale inimii reale a pacientului, pe baza datelor tomografice obținute din scanările RMN.

Pe lângă faptul că servesc ca modele fizice, țesuturile și organele tipărite folosind FRESH au potențialul de a găzdui celule vii. Acest lucru poate însemna că experimentarea extrem de realistă este posibilă pe inimile model și, desigur, acest lucru deschide potențialul inimilor biosintetice construite pentru transplant.

FRESH 3D Bioprinting a Full-Size Model of the Human Heart

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s