Dopamina este o moleculă de semnalizare neurală, implicată în aproape fiecare proces al activității creierului. Cu toate acestea, nu a existat o modalitate practică de monitorizare a nivelurilor pe termen lung ale dopaminei, principala problemă fiind dată de către degradarea senzorilor implantați pe creier, în doar câteva zile. Deși știm că dopamina este foarte importantă, nu putem identifica ce roluri specifice joacă în dezvoltarea anumitori boli, precum depresia, psihoza și Parkinson.
Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au reușit să dezvolte senzori de dimensiuni atât de mici, încât procesele normale de degradare nu le mai pot afecta. Senzorii au o dimensiune aproximativă cu dimensiunea celulelor neurale, cu o lățime mai mică de 10 μm. Sistemul imunitar nu pare să le detecteze, primele studii fiind făcute pe cobai de laborator, implantați cu noile dispozitive, unde celulele sistemului imunitar nu au ripostat la noua tehnologie.
Deoarece așa numitele sonde microinvazive sunt atât de mici, sunt implementate grupuri de senzori în creier. Până în prezent, 16 grupuri de sonde microinvazive au fost implantate în creierul șoarecilor vii, iar senzorii au continuat să ofere rezultate precise pentru mai mult de un an de zile.
