Mâna robotică care oferă feedback haptic specific degetelor

Cercetătorii de la Florida Atlantic University au creat un sistem pentru o mână robotică care oferă feedback-ului haptic specific degetelor unui utilizator, îmbunătățind semnificativ dexteritatea. Prin furnizarea de feedback haptic pentru obiectele prinse cu degetul mare, arătător și mic, sistemul permite utilizatorilor să controleze o mână robotică pentru a ridica și așeza două obiecte simultan, fără a le scăpa sau a le sparge, chiar și fără a vedea obiectele. Cercetătorii speră că tehnologia ar putea îmbunătăți controlul protezelor robotizate, oferind o nouă dimensiune a dexterității.

Protezele robotizate avansează în complexitatea și utilitatea lor, dar sunt încă limitate în sarcinile pe care le pot îndeplini. De exemplu, cântatul la instrumente muzicale sau tastarea de la o tastatură pot fi aproape imposibile pentru mulți utilizatori de proteze. O parte a problemei constă în dexteritatea limitată a unor astfel de dispozitive.

Feedback-ul haptic este furnizat printr-o bandă robotică moale, care include trei actuatoare care furnizează o forță către brațul utilizatorului, proporțională cu forța aplicată de către degetul robotizat asupra obiectului prins. Dispozitivul poate oferi feedback pentru degetul mare, mic și arătător de pe mâna robotică, cu trei camere de aer corespunzătoare în braț.

Florida Atlantic University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s