Robotul care măsoară tensiunea arterială printr-o atingere

Cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada au dezvoltatun robot umanoid care poate măsura tensiunea arterială atingând pieptul unui pacient. Robotul folosește senzori la vârful degetelor pentru a efectua măsurătorile. Inspirați de lipitori, senzorii cu electrozi uscati deduc tensiunea arterială combinând citirile electrocardiogramei (ECG) și fotopletismogramei (PPG. Echipa canadiană speră că tehnologia ar putea ajuta la automatizarea procedurilor medicale de rutină și, de asemenea, să ofere o măsură de siguranță pentru pacienți și personalul medical.

După ce își plasează senzorii pe pieptul unui pacient, robotul obține citiri ECG și PPG și apoi utilizează algoritmi pentru a deduce tensiunea arterială diastolică și sistolica. Cercetătorii speră că astfel de roboți umanoizi ar putea ajuta la automatizarea măsurătorilor tensiunii arteriale în clinici și, potențial, s-ar putea dovedi utili pentru monitorizarea sănătății persoanelor în vârstă din instituțiile de îngrijire specială.

„Monitorizarea tensiunii arteriale este un instrument de diagnostic medical esențial pentru multe boli cronice și pentru sănătatea generală bună. Utilizarea roboților de detectare în sistemele medicale de asistență medicală are avantaje substanțiale, deoarece aceștia pot ajuta lucrătorii din domeniul sănătății să monitorizeze semnele vitale ale pacienților, creând în același timp un mediu prietenos pentru acei pacienți care ar putea avea nevoie să fie izolați”, susține un cercetător.

Simon Fraser University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s