Dispozitiv microfluidic pentru testarea rapidă și precisă a SARS-CoV-2

Cercetătorii de la Institutul de Științe Fotonice din Barcelona au creat un cip microfluidic care poate detecta virusul SARS-CoV-2 în mai puțin de 30 de minute, cu un nivel similar de precizie ca și testul PCR. Tehnologia combină viteza testelor cu antigen cu acuratețea PCR și poate fi utilă pentru testare la punctul de îngrijire. Tehnica presupune combinarea câtorva picături de salivă cu anticorpi fluorescenți împotriva virusului. Proba de salivă este trecută printr-un canal microfluidic, unde un laser iluminează anticorpii fluorescenți legați și un detector optic evaluează rapid dacă virusul este prezent.

Acești cercetători au dezvăluit dispozitivul microfluidic care combină viteza testelor de antigen cu acuratețea PCR. Testul nu necesită un tampon nazal inconfortabil și va funcționa cu doar două picături de salivă.

„Dispozitivul folosește câteva picături de salivă și markere fluorescente. Când saliva este colectată, o introducem într-o soluție care conține anticorpi fluorescenți. Dacă saliva conține orice prezență de particule virale, anticorpii fluorescenți se vor atașa de virus. Cititorul colectează proba și o trimite într-un canal microfluidic care va trece printr-o instalație de detectare a iluminării cu laser. Laserul luminează proba și dacă există prezență de particule virale, acestea vor emite o îmbunătățire unică a semnalului de fluorescență.”

Până acum, cercetătorii au testat tehnologia la 50 de pacienți, rezultând o specificitate de 90% și o sensibilitate de 91,2%, ceea ce este similar cu testul PCR. Cu toate acestea, testul este mai rapid și mai ușor de efectuat decât unul PCR.

În cele din urmă, tehnologia poate fi utilă și pentru alți agenți patogeni. „Dispozitivul este foarte versatil. Prin selectarea anticorpilor corespunzători, această tehnologie ar putea fi adaptată și pentru detectarea altor virusuri, precum virusul gripal, sau chiar a microorganismelor din apă, precum E-coli, cu un timp de răspuns foarte rapid.”

Institute of Photonic Sciences

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s