Cercetătorii de la Terasaki Institute for Biomedical Innovation din Los Angeles au dezvoltat un etanșant chirurgical pe bază de gelatină. Sigilantul este termosensibil, ceea ce înseamnă că va forma rapid un bolus semisolid atunci când atinge temperatura corpului. De asemenea, este bioadeziv, aderând cu relativă ușurință la suprafețele alunecoase și umede din corp. Cercetătorii au reușit acest lucru prin încorporarea acidului cafeic în gel de gelatină, o substanță care se găsește în mod natural în cafea și în uleiul de măsline.
Sigilarea inciziilor în interiorul corpului poate fi o provocare. Suprafețele alunecoase ale țesuturilor noastre interne nu sunt susceptibile de manipulare ușoară și, de asemenea, resping mulți agenți de etanșare care ar funcționa în condiții mai primitoare. În plus, multe dintre țesuturile noastre se mișcă în mod constant, cum ar fi plămânii, ceea ce face dificilă sigilarea inciziilor pentru a acomoda această mișcare, menținând în același timp o etanșare. Suturile și capsele tradiționale pot necesita timp pentru a fi introduse corect și pot provoca pierderi de sânge.
Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorii au dezvoltat noi materiale de etanșare chirurgicale care pot sigila rapid inciziile din corp, chiar și în țesuturi dificile, cum ar fi inima sau plămânii. Deoarece aceste substanțe trebuie să fie biodegradabile și biocompatibile, multe astfel de tehnologii se bazează pe materiale naturale, cum ar fi gelatina, care derivă din colagenul animal.
Până acum, materialul de etanșare a demonstrat o eficacitate impresionantă, inclusiv capacitatea de a sigila o gaură în plămâni care sunt umflați activ.