Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au dezvoltat un ac acționat cu ultrasunete care poate extrage o cantitate mare de țesut în timpul unei biopsii, fără durerea și complicațiile asociate cu utilizarea unor ace mai mari. Tehnica ar putea fi foarte utilă atunci când clinicienii trebuie să obțină probe de țesut pentru diagnosticarea tumorilor moleculare, deoarece obținerea de probe de înaltă calitate este crucială, având în vedere cheltuielile procedurilor de profilare moleculară. Tehnica poate ajuta, de asemenea, la reducerea inconvenientelor pacientului asociate cu repetarea biopsiilor din cauza unei probe inițiale de țesut sărace.
Una dintre problemele legate de biopsii este reprezentată de necesitatea utilizării acelor cu alezaj larg pentru a asigura obținerea suficientă de țesut pentru testele de diagnostic necesare. „Sunt dureroase pentru pacient și pot provoca, de asemenea, sângerări”, susține Kenneth Pritzker, cercetător care a lucrat la noul dispozitiv.
Dispozitivul poate găzdui o seringă convențională cu un ac fin. Acesta poate vibra vârful acului de aproximativ 30.000 de ori pe secundă, determinând țesutul să se comporte ca un lichid și astfel mai mult țesut poate pătrunde în acul fin. Vibrațiile furnizează energie țesutului, pentru a-l face mai fluid, fiind localizate doar la vârf. Vibrațiile cu ultrasunete cresc randamentul biopsiei de 3 până la 6 ori în comparație cu același ac fără ultrasunete.