Melanomul, care reprezintă peste 70% din toate cazurile de cancer de piele, apare atunci când celulele producătoare de pigmenți numite melanocite se înmulțesc necontrolat. Acest cancer este de obicei diagnosticat prin inspecția vizuală a leziunilor pigmentate suspecte, iar o astfel de detectare timpurie a leziunilor în cabinetul unui medic salvează adesea viețile. Cu toate acestea, există mai multe dezavantaje cu această abordare, inclusiv volumul ridicat de leziuni potențiale de la care trebuie preluate biopsii și testate înainte de a confirma un diagnostic.
Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorii de la MIT și alte câteva instituții din Boston, au dezvoltat un nou instrument de învățare profundă pentru a identifica mai ușor leziunile dăunătoare din fotografiile făcute cu un smartphone.
Lucrarea, publicată în Science Translational Medicine, descrie dezvoltarea instrumentului folosind o ramură a inteligenței artificiale numită rețele neuronale convoluționale profunde. Cercetătorii și-au instruit instrumentul folosind peste 20.000 de imagini, preluate de la 133 de pacienți.
Odată ce instrumentul a fost instruit folosind exemple cunoscute, acesta a demonstrat peste 90,3% sensibilitate și 89,9% specificitate în a distinge leziunile, pielea și fundalurile complexe nesuspicioase.
Criteriile pentru clasificarea leziunilor ca fiind suspecte sau nesuspecte includ circularitatea, convexitatea, inerția, intensitatea și dimensiunea acestora. Dacă tehnologia este confirmată, aceasta ar putea duce la economii semnificative în ceea ce privește timpul clinic și costul implicat în imagistica și analiza leziunilor individuale.