Testarea sensibilității la antibiotice folosind un microscop simplu și un smartphone

Cercetătorii de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția au dezvoltat o tehnică simplă și rapidă de evaluare a sensibilității la antibiotice a probelor bacteriene. În prezent, acest lucru necesită timp și este ineficient, ceea ce duce adesea la progresia bolii în timp ce pacienții așteaptă rezultatele de laborator. Această nouă abordare implică un microscop optic simplu și o cameră video, precum cele întâlnite în mod obișnuit în smartphone-uri. Bacteriile sunt încărcate într-un dispozitiv microfluidic simplu și apoi expuse la un anumit antibiotic. Celulele bacteriene sunt apoi observate prin microscop și se obțin înregistrări video ale vibrațiilor la scară nanometrică care sunt un semn distinctiv al bacteriilor vii. Odată ce bacteriile încetează să vibreze, puteți presupune că sunt moarte, dezvăluind susceptibilitatea lor la medicamentul antibiotic.

Rezistența la antibiotice devine o problemă în creștere, care costă serviciile de sănătate resurse semnificative pentru a lupta și a gestiona. De asemenea, stă la baza multor decese de pacienți din întreaga lume în fiecare an, iar acest lucru va crește pe măsură ce bacteriile continuă să dezvolte rezistență. Este important să se determine dacă bacteriile care provoacă o infecție la un pacient sunt rezistente la anumite antibiotice. Administrarea unui antibiotic greșit va pierde timp prețios pentru a controla infecția, așa că găsirea celui mai bun medicament de utilizat cât mai repede este esențială.

Cu toate acestea, tehnicile actuale de laborator nu sunt de obicei foarte rapide și implică adesea cultivarea bacteriilor până când sunt suficiente pentru a efectua testele de susceptibilitate, care implică expunerea probelor bacteriene la un grup de medicamente și apoi observarea dacă celulele bacteriene mor sau nu. Există, de asemenea, metode care implică testarea genetică pentru a determina dacă bacteriile au gene care conferă rezistență împotriva anumitor medicamente. Aceste metode durează adesea peste 24 de ore, ceea ce poate face diferența între progresia sau nu a infecției și pot necesita, de asemenea, echipamente de laborator costisitoare și voluminoase și tehnicieni foarte bine pregătiți pentru a face totul corect.

EPFL

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s