Dispozitivul care imită venele umane ajută oamenii de știință în studiul trombozelor venoase

Cercetătorii de la University of Birmingham au dezvoltat un dispozitiv microfluidic care imită o venă umană, incluzând caracteristici anatomice precum valvele și caracteristici fiziologice precum fluxul pulsatil. Dispozitivul este destinat să faciliteze studiul proceselor precum coagularea sângelui, care ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte noi tratamente pentru afecțiuni precum tromboza venoasă profundă.

Tromboza venoasă profundă implică dezvoltarea cheagurilor de sânge, cel mai adesea în vasele de sânge ale picioarelor. Aceste cheaguri se pot detașa și se pot deplasa în jurul corpului, cauzând potențial probleme grave dacă se depun în alte zone, cum ar fi plămânii sau creierul. Înțelegerea factorilor implicați în dezvoltarea cheagurilor îi va ajuta pe clinicieni să dezvolte noi tratamente sau strategii preventive pentru această afecțiune.

Dispozitivul conține un canal microfluidic central care este căptușit cu celule endoteliale. Un lichid nutritiv acționează ca sânge și este pompat prin dispozitiv în impulsuri consecutive, la fel ca propria noastră circulație. Cercetătorii au modelat valve flexibile în interiorul canalului, care se deschid și se închid cu fluxul pulsatil și ajută la menținerea sângelui în mișcare într-o singură direcție, la fel ca propriile valve vasculare.

University of Birmingham

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s