Cercetătorii de la University of Washington au dezvoltat GlucoScreen, un sistem de smartphone care poate măsura cu precizie nivelurile de glucoză din sânge. Tehnologia constă într-o bandă de testare pe care un utilizator plasează o picătură de sânge. În urma unei reacții electrochimice, datele sunt transmise către smartphone. În mod inteligent, banda de testare nu are baterie și, în schimb, obține energie de la blițul camerei, iar banda poate funcționa cu orice smartphone. Până acum, tehnologia s-a dovedit a fi la fel de precisă ca și glucometrele standard și ar putea ajuta la testarea la domiciliu pentru pre-diabet.
Prediabetul reprezintă o problema reală, mulți oameni fiind complet inconștienți că au această afecțiune. Creșterea accesului la tehnologiile de diagnosticare ar putea ajuta mai mulți oameni să devină conștienți de starea lor și să întreprindă schimbări în stilul de viață pentru a evita dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Această ultimă tehnologie își propune să facă exact acest lucru, valorificând puterea smartphone-ului omniprezent.
„În screening-ul convențional, o persoană aplică o picătură de sânge pe o bandă de testare, unde sângele reacționează chimic cu enzimele de pe bandă. Un glucometru este folosit pentru a analiza acea reacție și pentru a furniza o citire a glicemiei”, a spus Anandghan Waghmare, cercetător implicat în studiu.
Sistemul GlucoScreen nu necesită baterie, ci implică în schimb atașarea unui senzor solar la blițul camerei smartphone. Atunci când telefonul este folosit pentru a obține datele glicemiei de pe banda de testare, aplicația va activa blițul smartphone-ului, furnizând energie, astfel încât să poată transmite datele. În mod inteligent, benzile comunică cu telefonul haptic, folosind o serie de atingeri pe ecranul tactil al smartphone-ului pentru a transmite datele, oarecum ca și codul Morse. Analiza datelor în sine are loc la telefon.

