Tornada cu ultrasunete perturbă rapid cheagurile de sânge

O echipă de cercetători de la North Carolina State University a dezvoltat un traductor cu ultrasunete care poate perturba rapid cheagurile de sânge din creier prin crearea unui vortex cu ultrasunete, adică o „tornadă”. Traductorul este conceput pentru a fi găzduit într-un cateter care poate fi avansat prin sistemul vascular până când ajunge la locul unui cheag de sânge în creier, cum ar fi cele care apar în cazurile de tromboză a sinusului venos cerebral. Tehnica poate perturba cheaguri mai repede decât ultrasunetele convenționale, deoarece unda vortex creează stres de forfecare care ajută la spargerea cheagului în bucăți.

Tromboza sinusului venos cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează o venă care drenează sângele din creier. În mod clar, aceasta este o urgență medicală și timpul este esențial. Cu toate acestea, multe tehnici existente pentru a trata afecțiunea implică încercarea de a dizolva cheagul, potențial prin utilizarea de medicamente pentru a elimina cheagul, dar aceste abordări tind să dureze mult timp. Această ultimă tehnologie își propune să reducă acest timp în mod semnificativ.

Până acum, cercetătorii au testat sistemul in vitro într-un model de sinus venos cerebral imprimat 3D și au arătat că tornada cu ultrasunete ar putea perturba rapid cheaguri. Ei au testat, de asemenea, dacă ultrasunetele elicoidale au cauzat deteriorarea vaselor de sânge și au descoperit că tehnica pare să nu perturbe țesutul sănătos.

North Carolina State University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s