Cercetătorii de la Caltech au dezvoltat o tehnică care le permite să miște grupuri de celule foarte precis. Aceasta implică modificarea genetică a celulelor, astfel încât acestea să expună mici saci de aer proteic în interiorul lor. Sacii fac celulele foarte susceptibile la manipulare folosind unde ultrasunete, iar cercetatorii le pot muta cu precizie in forme sau modele complicate. Noua tehnologie ar putea fi foarte utilă pentru sortarea celulelor pentru terapii celulare sau pentru aranjarea celulelor pe construcții de biomaterial pentru a forma straturi tisulare complexe. Tehnica poate permite, de asemenea, controlul mișcării celulelor în interiorul corpului folosind ultrasunete externe. Sacii înseamnă, de asemenea, că celulele apar bine sub imagistica cu ultrasunete, oferind clinicienilor o modalitate de a-și urmări poziția în organism.
Celulele sunt mici și delicate, iar mutarea, sortarea sau separarea lor în moduri controlate este o provocare. Cu toate acestea, deblocarea acestei abilități ar putea deschide ușa pentru numeroase aplicații cu potențial biomedical. Cercetătorii au încercat deja diverse abordări, cum ar fi penseta optică, care implică utilizarea fasciculelor de lumină pentru a muta celulele individuale, dar această tehnică este greoaie și este de obicei utilă doar pentru a muta o celulă la un moment dat.
Cercetători s-au orientat către tehnica micilor saci de aer, regăsită în unele bacterii, care le ajută să rămână plutitoare în apă. Nu numai că sacii se afișează puternic în imaginile cu ultrasunete, permițând cercetătorilor să-și urmărească locația și activitatea, dar fac și celulele foarte susceptibile de a fi mutate și separate de celulele fără saci de aer atunci când sunt supuse undelor cu ultrasunete.