Replici ale inimii pacientului pentru planificarea tratamentului

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat replici moi robotizate ale inimii care se potrivesc îndeaproape cu anatomia reală. Cercetătorii au folosit imagini medicale ale inimilor pacienților pentru a construi modele digitale care sunt potrivite pentru imprimarea 3D. Odată imprimate cu un material moale, modelele de inimă specifice pacientului pot fi acționate folosind mâneci gonflabile externe, în stilul manșetelor de tensiune arterială, permițând echipei să potrivească parametrii de flux sanguin și de presiune ai inimii originale. Aceste modele permit clinicienilor să modeleze cu exactitate anatomia, fiziologia și mecanica cardiacă pentru un pacient individual și să testeze efectele diferitelor intervenții terapeutice asupra acestor parametri. Până acum, cercetătorii au arătat că replicile pot modela cu exactitate stenoza aortică și intervențiile terapeutice, inclusiv plasarea valvei aortice.

„Toate inimile sunt diferite”, susține Luca Rosalia, un cercetător implicat în studiu. „Există variații masive, mai ales când pacienții sunt bolnavi. Avantajul sistemului nostru este că putem recrea nu doar forma inimii unui pacient, ci și funcția acesteia atât în ​​fiziologie, cât și în boală.”

Metoda începe cu o scanare a inimii unui pacient, care este apoi convertită într-un model digital. Cercetătorii imprimă 3D acest model folosind o cerneală polimerică care are ca rezultat o construcție moale și flexibilă care se potrivește cu exactitate cu anatomia pacientului. Modelele pot include, de asemenea, vasele de sânge din apropiere, cum ar fi aorta, permițând clinicienilor să modeleze boala aortică.

Pe urmă, cercetătorii adaugă modelului mâneci gonflabile care le permit să-l acționeze foarte precis. Aceasta poate include, de asemenea, adăugarea unui manșon pentru a strânge aorta imprimată, pentru a imita stenoza aortică. Când fluidul este adăugat în sistem, modelul îl poate pompa și, cu o mică reglare fină, cercetătorii pot potrivi efectiv fluxul sanguin și parametrii de presiune ai pacientului inițial.

Cercetătorii speră că tehnica va permite clinicienilor să optimizeze intervențiile înainte de a începe. De exemplu, ar putea încerca să monteze diferite valve aortice sintetice pentru a găsi cea care se potrivește cel mai bine și are cel mai benefic rezultat.

MIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s