Cercetătorii de la University College London și de la University of Ghana au dezvoltat un sistem bazat pe smartphone-uri care poate detecta anemia prin fotografii făcute cu camera telefonului. Tehnologia este destinată utilizării în țările cu venituri mici și medii, unde accesul la diagnostice medicale de rutină poate fi nesigur. Procesul presupune obținerea de imagini ale zonelor corpului cel mai puțin pigmentate, inclusiv albul ochiului, pleoapa inferioară și buzele. Aplicația analizează apoi culoarea țesutului din imagine și, deoarece hemoglobina absoarbe lumina într-un mod specific, aplicația poate folosi aceste informații pentru a calcula concentrația de hemoglobină din sânge. Tehnologia ar putea fi deosebit de utilă în identificarea anemiei la copiii din zonele îndepărtate, deoarece afecțiunea le poate afecta semnificativ dezvoltarea.
Anemia este foarte frecventă, afectând aproximativ două miliarde de oameni la nivel global. La copii, de exemplu, anemia poate avea efecte semnificative asupra dezvoltării cognitive și a susceptibilității bolii, așa că diagnosticarea și tratarea afecțiunii este importantă, mai ales că anemia este adesea tratată cu ușurință folosind suplimente alimentare de fier.
Cu toate acestea, în timp ce nivelurile de hemoglobină din sânge sunt măsurate destul de ușor folosind proceduri de laborator de rutină, pentru cei care locuiesc în țări cu venituri mici sau medii și în zone îndepărtate poate să nu fie o sarcină simplă să meargă la o clinică care poate efectua o astfel de procedură. Există o nevoie clară pentru o modalitate simplă, portabilă și ieftină de a diagnostica anemia în astfel de zone.
În timp ce un analizor portabil care poate măsura hemoglobina dintr-o probă de sânge a fost dezvoltat încă din anii 80, costurile inițiale și consumabilele asociate cu acest dispozitiv l-au scos de la îndemâna personalului medical din multe regiuni cu resurse reduse.
Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii au apelat la camera smartphone-ului, cu o abordare simplă a colorimetriei bazată pe imagini ale zonelor corpului care prezintă cea mai puțină pigmentare, cum ar fi pleoapa inferioară. Într-un test recent la copii, metoda a detectat toate cazurile de anemie severă și niveluri utile de anemie ușoară.