Baston inteligent pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Cercetătorii de la  University of Colorado au dezvoltat un baston inteligent care poate ajuta persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere să navigheze în mediul lor, de la cumpărături până la găsirea unui loc într-o zonă aglomerată. Sistemul folosește camere pentru a vizualiza mediul și elementele din interiorul acestuia, cum ar fi produsele dintr-un supermarket, și folosește inteligența artificială pentru a identifica obiectele și pentru a oferi îndrumare utilizatorului. De exemplu, bastonul poate oferi indicații verbale și haptice pentru a ajuta utilizatorul să se apropie de un produs dorit de pe raftul unui supermarket. Cercetătorii speră că tehnologia îi va ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să câștige mai multă independență atunci când îndeplinesc sarcinile de zi cu zi.

Această ultimă tehnologie de asistență folosește progresele tehnologice recente în mașinile cu conducere autonomă pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere în desfășurarea activităților de zi cu zi.

Bastonul inteligent nu este foarte diferit față de un baston standard, dar include camere care pot folosi tehnici de viziune computerizată pentru a cartografia mediul înconjurător. Dispozitivul folosește inteligență artificială pentru a înțelege ceea ce vede.

Până acum, cercetătorii au testat această aplicație într-o cafenea simulată cu voluntari legați la ochi, iar după ce bastonul a scanat mediul, tehnologia a calculat o rută către cel mai potrivit loc și a ghidat utilizatorii către acesta.

Alte aplicații implică identificarea anumitor produse pe raftul unui supermarket, permițând utilizatorilor să-și aleagă cumpărăturile. „Scopul nostru este să facem această tehnologie matură, dar și să atragem alți cercetători în acest domeniu al roboticii de asistență”, susțin cercetătorii. „Credem că robotica de asistență are potențialul de a schimba lumea.”

University of Colorado

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s