Spray cu peptide, antibacterian, pentru utilizare pe răni deschise

Cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Suedia au dezvoltat un spray antimicrobian care poate fi utilizat în siguranță pe răni și în organism, inclusiv ca înveliș antimicrobian pe dispozitivele implantabile.

Tehnologia nu se bazează pe antiseptice chimice dure sau medicamente antibiotice care ar putea agrava țesutul sau ar putea duce la rezistența microbiană la medicamente. În schimb, folosește peptide antimicrobiene care sunt produse în mod natural de sistemul imunitar al mamiferelor. Aceste peptide sunt eficiente în uciderea microbilor, dar sunt de obicei considerate prea instabile pentru a fi utilizate ca antiseptic. Cu toate acestea, acești cercetători au legat peptidele de particulele de hidrogel pentru a le crește stabilitatea, obținând un material antimicrobian eficient care pare a fi sigur pentru utilizare în organism.

Rezistența la antibiotice este o problemă continuă și, având în vedere un blocaj serios în dezvoltarea de noi medicamente antimicrobiene, problema se va agrava în viitorul apropiat. Prin urmare, este crucial să dezvoltăm noi metode pentru a ne proteja de bacteriile patogene. Deși multe substanțe pot ucide bacteriile, din păcate, de obicei, nici ele nu sunt bune pentru noi. De exemplu, multe spray-uri pentru curățarea băilor pot ucide bacteriile foarte eficient, dar cu siguranță nu ați dori să le pulverizați pe o rană deschisă.

Acești cercetători s-au orientat în schimb la peptidele antimicrobiene care sunt produse în mod natural de propriul nostru sistem imunitar. Aceste peptide nu sunt foarte stabile și, de obicei, nu durează foarte mult în organism, ceea ce este bine, deoarece putem produce mai multe, dar pentru a le transforma într-un tratament utilizabil, cercetătorii au trebuit să le sporească stabilitatea. Aceștia au realizat acest lucru prin legarea lor de un polimer biocompatibil care poate forma particule de hidrogel. Atributul cheie al acestui tratament rezultat este faptul că este sigur de utilizat în și pe corpul nostru, dar este mortal pentru bacterii.

Chalmers University of Technology

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s