Cercetătorii de la University of São Paulo din Brazilia, împreună cu colaboratori din Germania și Suedia, au dezvoltat un senzor flexibil care poate detecta metalele grele din transpirație, un fluid corporal ușor de obținut. Metalele grele, cum ar fi plumbul sau cadmiul, pot provoca toxicitate gravă dacă se acumulează în organism, dar detectarea concentrației unor astfel de metale în probele biologice necesită echipament de laborator scump și personal calificat. Pentru a rezolva acest lucru, acești cercetători au creat un senzor flexibil care este ușor de utilizat și care poate detecta metalele din probele de transpirație înainte de a transmite rezultatele pe un smartphone. Tehnologia poate ajuta la diagnosticarea toxicității metalelor grele în zone ale lumii cu acces limitat la echipamente de diagnosticare.
Expunerea la niveluri ridicate ale acestor metale poate provoca toxicitate semnificativă. Pentru cei care locuiesc în zone ale lumii fără acces ușor la echipamente de ultimă generație, diagnosticarea toxicității metalelor grele este o provocare. Cu toate acestea, această ultimă tehnologie își propune să schimbe asta cu un senzor flexibil de metale grele, ușor de utilizat, care poate măsura aceste substanțe din transpirație.
Obținem informații importante despre sănătatea unei persoane prin măsurarea expunerii la metale grele. Nivelurile ridicate de cadmiu pot duce la probleme fatale la nivelul căilor respiratorii, ficatului și rinichilor. Intoxicația cu plumb dăunează sistemului nervos central și provoacă iritabilitate, tulburări cognitive, oboseală, infertilitate, hipertensiune arterială la adulți și întârzierea creșterii și dezvoltării la copii.
Tindem să eliminăm metalele grele din corpul nostru prin transpirație și urină, ceea ce este convenabil în scopuri de diagnostic, deoarece înseamnă că nu sunt necesare extrageri de sânge invazive pentru a detecta aceste metale.