Grefe de piele 3D pentru anatomia complexă

Cercetătorii de la Columbia University’s Irving Medical Center au dezvoltat o metodă de a crea grefe de piele tridimensionale realizate prin bioinginerie. Până în prezent, grefele de piele erau concepute în foi plate, fiind dificil de adaptat la anatomia complexă, cum ar fi mâna. Astfel, acești cercetători au proiectat o tehnică mai sofisticată care combină scanarea laser, imprimarea 3D și cultura celulară pentru a crea grefe de piele tridimensionale. De exemplu, cercetătorii au creat o „mănușă” de piele care ar putea fi utilă în înlocuirea pielii mâinilor, pur și simplu prin punerea acesteia peste mână, la fel cum procedăm în momentul în care ne luăm o mănușă în sezonul rece.

Grefele de piele tradiționale necesită ca pielea să fie recoltată din altă parte înainte de aplicarea pe zona deteriorată, ceea ce, evident, nu este ideal. Cercetătorii au dezvoltat grefe de piele, cu ajutorul bioingineriei, prin combinarea celulelor umane cu biomateriale, dar până acum aceste construcții tindeau să fie simple foi care nu sunt ușor de tăiat și de fixat ferm pe anatomia noastră ondulată.

Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii de la Columbia au dezvoltat o tehnică care poate crea construcții tridimensionale care seamănă mai mult cu îmbrăcămintea care poate fi pur și simplu trasă peste țesutul deteriorat. Pe lângă ușurința în aplicare, metoda necesită ca brefele să fie proiectate pentru fiecare situație, permițând personalizarea acestora, făcându-le perfect adaptate pentru fiecare pacient.

Abordarea implică scanarea cu laser a zonei corpului pe care va fi aplicată grefa, după care cercetătorii folosesc designul asistat de computer pentru a crea un șablon pentru o construcție goală. Următorul pas implică imprimarea 3D a unui substrat biomaterial în forma necesară și însămânțarea acestuia cu proteine din țesut conjunctiv, cum ar fi colagen și fibroblaste ale pielii care pot secreta componente ale țesutului conjunctiv. Cercetătorii însămânțează apoi keratinocite în exteriorul grefei pentru a forma un strat de epidermă.

Columbia University Irving Medical Center

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s