Dispozitiv chirurgical asistat robotic HandX Human Xtensions pentru chirurgia laparoscopică

Robotica chirurgicală este dominată de diferite versiuni ale sistemului da Vinci de la Intuitive Surgical, un instrument competent, dar costisitor, care a devenit un standard în spitalele moderne avansate. Intuitive a avut nevoie de aproximativ 30 de ani pentru a atinge acest statut, dar există sisteme similare și de la alte companii. Toate aceste sisteme funcționează sub conceptul „master-slave”, care implică un chirurg care stă în spatele unei console, departe de pacient, care manipulează brațele mecanice ale robotului printr-un dispozitiv asemănător joystick-ului.

Human Xtensions a creat sistemul HandX care oferă aceleași grade de libertate pe care le regăsim la roboții mari, dar într-un dispozitiv portabil care poate fi adoptat rapid în chirurgia laparoscopică și care nu necesită ca personalul chirurgical să schimbe radical modul de pregătire și efectuare al procedurilor existente.

Uneltele pot avea până la 8 grade de libertate, dintre care patru sunt motorizate și patru sunt manuale. Toate acestea sunt de mici dimensiuni, având un diametru de 5 mm în comparație cu cele mai mici ustensile ale sistemului da Vinci, de 8 mm, făcându-le mai puțin invazive și lăsând o urmă mai mică pe piele. La fel ca alte sisteme laparoscopice, tehnologia Human Xtensions poate fi utilizată într-o mare varietate de proceduri chirurgicale abdominale.

Acest nou mod de a controla instrumentele laparoscopice este denumit „chirurgie endo-robotică”, de către compania Human Xtensions.

În prezent, instrumentele laparoscopice convenționale îi împiedică pe mulți medici să le folosească într-o varietate de cazuri. Chirurgii ajung să manipuleze dispozitivele laparoscopice până la limita propriilor mâini, iar acest lucru provoacă destul de mult stres fizic și psihic în timpul procedurilor. HandX, care mecanizează și motorizează patru grade de libertate în comparație cu dispozitivele convenționale, ar trebui să facă laparoscopia mult mai accesibilă pentru mai mulți medici și să o facă aplicabilă unei varietăți mai mari de proceduri.

Human Xtensions HandX

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s