Țesut ocular bioprintat pentru studiul bolilor retinei

Cercetătorii de la National Eye Institute, parte din National Institutes of Health, au creat o metodă de bioprintare 3D a țesutului ocular care formează bariera exterioară sânge-retină. Acest țesut susține fotoreceptorii din retină și este implicat în inițierea degenerescenței maculare legate de vârstă.

Cercetătorii au combinat diferite tipuri de celule, care sunt derivate în principal din celulele stem ale pacientului (pericitele, celulele endoteliale și fibroblastele), într-un purtător de hidrogel sensibil la temperatură care este potrivit pentru bioprintare și au creat o structură de țesut care imită multe dintre caracteristicile țesutului nativ. Aceștia speră că tehnica le va permite să creeze o cantitate nelimitată de țesut ocular, care să ajute la studierea diferitelor boli oculare.

Cercetătorii fac pași în dezvoltarea unor modele de țesut in vitro mai avansate pentru a studia bolile. Multe boli nu au modele in vitro relevante și utile și, în multe cazuri, cobaii pot să nu imite cu exactitate fiziologia umană, precum și să implice preocupări etice. Prin urmare, este nevoie să dezvoltăm sisteme in vitro mai avansate care să ne permită să imităm cu exactitate țesuturile umane și studierea bolilor.

În degenerescenta maculară legată de vârstă, epiteliul pigmentar retinian (RPE) al acestui țesut se descompune, ducând la degenerarea fotoreceptorilor și eventuala afectare a vederii.

Cercetătorii au cultivat structurile de țesut și au observat că au ajuns la maturitate aproximativ șase săptămâni mai târziu, demonstrând caracteristicile barierei native exterioare sânge-retină. Apoi au reușit să modeleze degenerescența maculară legată de vârstă prin expunerea țesutului la un nivel scăzut de oxigen și au testat efectele medicamentelor care sunt folosite pentru a trata afecțiunea la oameni.

National Eye Institute

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s