La University of South Australia, cercetătorii au conceput un sistem care le permite să măsoare tensiunea arterială a unui pacient cu ajutorul unei camere foto. Camera vizualizează fruntea pacientului și se concentrează pe două regiuni pentru a determina optic semnalele fotopletismografice pe care algoritmii de inteligență artificială le convertesc apoi în date despre tensiunea arterială. Sistemul ar putea oferi măsurători fără contact în cel puțin zece secunde și ar putea fi foarte util pentru centrele mari de sănătate sau în situațiile în care este preferat un contact minim pentru siguranță, cum ar fi în timpul unei pandemii.
Monitorizarea tensiunii arteriale este esențială pentru a detecta și gestiona bolile cardiovasculare, principala cauză a mortalității la nivel mondial. În ultimii 30 de ani, numărul adulților cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 de milioane la 1,28 miliarde în întreaga lume. Sectorul sănătății are nevoie de un sistem care să poată măsura cu precizie tensiunea arterială și să evalueze riscurile cardiovasculare atunci când contactul fizic cu pacienții este nesigur sau dificil, cum ar fi în timpul recentului focar de COVID.
Echipa din spatele tehnologiei a dezvoltat sisteme similare în trecut, inclusiv algoritmi de procesare a imaginilor care pot determina ritmul cardiac al cuiva din filmările video cu drone și alți algoritmi care pot măsura o varietate de parametri importanți la nou-născuți, inclusiv ritmul respirator, saturația de oxigen sau temperatura.
Această ultimă tehnologie a fost testată pe 25 de voluntari cu diferite nuanțe de piele și în diferite condiții de lumină ambientală. Cercetătorii au comparat citirile cu cele obținute cu ajutorul unui tensiometru comercial și au descoperit că tehnologia bazată pe cameră fără contact a prezentat o precizie de 90%, sugerând că este promițătoare ca tehnologie de diagnosticare.