Cercetătorii de la RIKEN Center for Biosystems Dynamics Research din Japonia au dezvoltat un sistem robotizat alimentat de inteligență artificială care poate efectua experimente de laborator în medicina regenerativă, poate învăța din rezultate și poate efectua runde iterative de experimente pentru a atinge un anumit obiectiv.
Cercetarea medicală este o provocare enormă și poate fi plictisitoare în anumite momente. Sistemele biologice, cum ar fi culturile de celule, sunt adesea imprevizibile și sensibile la schimbări minuscule din mediul lor. O mică abatere poate modifica complet rezultatul unui experiment, ducând adesea la frustrare și confuzie în rândul personalului de laborator.
Pentru a aborda aceste probleme și pentru a accelera procesul, unii cercetători apelează la puterea roboticii și a inteligenței artificiale. Această ultimă tehnologie este un robot umanoid alimentat de inteligență artificială numit Maholo, care își poate conduce propriile experimente de cultură celulară și poate învăța din rezultate.
Scopul principal al experimentelor a fost creșterea procentului de celule stem care s-au diferențiat în celule RPE. Cercetătorii și-au introdus protocoalele actuale de cele mai bune practici în sistem, ceea ce a dus la o eficiență de diferențiere de 50%. Algoritmii de inteligență artificială au lucrat pentru a optimiza acest lucru și au modificat diferiți parametri în mai multe runde de experimentare. În puțin peste șase luni, robotul a îmbunătățit eficiența diferențierii la 90%, iar cercetătorii estimează că acest lucru le-ar fi durat 2 ani și jumătate în lipsa robotului.
