Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un sistem cu inteligență artificială care poate diagnostica boala Parkinson și poate urmări progresia acesteia, pur și simplu prin monitorizarea tiparelor de respirație ale persoanelor în timpul somnului. Dispozitivul arată ca un router de internet și poate fi montat pe perete, în dormitor. Acesta emite unde radio și o rețea neuronală analizează undele reflectate pentru a evalua tiparele de respirație. În mod crucial, tehnologia poate ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson mult mai devreme decât multe tehnici convenționale și este foarte convenabilă și neinvazivă în comparație cu diagnosticul tradițional. De asemenea, poate fi deosebit de benefic în testarea noilor tratamente pentru Parkinson ca metodă neinvazivă de monitorizare a progresiei bolii.

Diagnosticarea în timp util a bolii Parkinson este dificilă, deoarece, în majoritatea cazurilor, călătoria diagnosticului nu începe până când simptomele motorii, cum ar fi tremorul și rigiditatea, nu devin evidente. Cu toate acestea, în multe cazuri, boala poate să fi început cu ani mai devreme, ceea ce înseamnă că șansa de intervenție timpurie a fost pierdută. Cercetătorii au experimentat tehnici precum neuroimagistica sau analiza lichidului cefalorahidian, dar aceste abordări sunt invazive și incomode, în special pentru evaluări repetate, pentru verificarea progresiei bolii.
Pe lângă diagnosticarea precoce a bolii Parkinson, noua tehnologie este potrivită pentru a permite clinicienilor să monitorizeze progresia bolii fără vizite repetate la clinică și intervenții costisitoare și invazive. Poate fi foarte util pentru studiile clinice ale tratamentelor Parkinson, unde progresia sau recuperarea bolii vor fi, evident, rezultatele cheie.