Inginerii de la MIT au dezvoltat articole textile inteligente care pot detecta și recunoaște mișcările corpului. Articolele de îmbrăcăminte se potrivesc perfect și conțin o rețea de senzori de presiune care pot detecta mișcarea și, împreună cu abordările de învățare automată, tehnologia poate învăța să recunoască mișcările specifice purtătorilor. Țesătura conține fire conductoare și componente piezoresistive care își schimbă rezistența atunci când se aplică presiune. Pentru a reduce zgomotul de date care apare atunci când țesăturile se îmbină în timpul mișcării, cercetătorii au folosit țesături de termoformare care ajută la lipirea straturilor tricotate. Îmbrăcămintea ar putea fi utile în reabilitarea fizică, cum ar fi pantofii inteligenti care pot monitoriza mersul sau șosetele care urmăresc presiunea asupra picioarelor pentru a ajuta la reducerea ulcerului la pacienții cu diabet.

Hainele inteligente dau o întorsătură cu totul nouă „tehnologiei purtabile”, iar potențialul pentru aplicații medicale este enorm. Această ultimă tehnologie nu face excepție și, mai degrabă decât doar câțiva senzori care sunt lipiți în grabă pe o îmbrăcăminte, acest material conține fire specializate care au fost tricotate în îmbrăcăminte folosind un proces numit tricotat digital. Tehnica este în esență tricotarea efectuată de o mașină și le permite cercetătorilor să dezvolte rapid prototipuri și apoi să-și extindă proiectele pentru fabricarea la scară largă, dacă este necesar.
O problemă pe care cercetătorii au întâmpinat-o în timpul dezvoltării a fost zgomotul de date generat de fibrele care se frecă unele de altele în timpul mișcării. Pentru a rezolva acest lucru, au adoptat fire termoplastice ca și componentă a țesăturii. Aceste fire pot fi încălzite și apoi devin mai rigide când se răcesc. Cercetătorii le-au folosit pentru a stabiliza țesătura pentru a reduce zgomotul din date și, de asemenea, a modela articolele de îmbrăcăminte.