Oamenii de știință de la Universitatea Shanghai Tongji din China au creat o mască facială care poate alerta purtătorul despre prezența virușilor respiratori în mediul înconjurător, inclusiv virușii din spatele COVID-19 sau gripă. Masca include aptameri, care sunt secvențe scurte de ADN sau ARN care se pot lega de ținte de proteine. Când particulele virale se leagă de aptameri, masca poate detecta cu sensibilitate cantități mici de virus și trimite un mesaj către smartphone-ul purtătorului în decurs de 10 minute pentru a-l avertiza asupra prezenței particulelor virale. Cercetătorii lucrează la reducerea acestui timp, pentru a ajuta sistemul să fie cât mai rapid și util posibil.
Tehnologia ar putea fi foarte valoroasă pentru personalul medical sau pentru pacienții vulnerabili care prezintă un risc ridicat de boală severă.
Măștile au fost o piatră de temelie în răspunsul nostru la pandemia de COVID-19. Funcția de barieră simplă și eficientă pe care o îndeplinesc astfel de măști a contribuit, fără îndoială, la limitarea răspândirii SARS-CoV-2.
Masca echipei de cercetători nu detectează doar SARS-CoV-2, ci poate identifica și două tulpini diferite de gripă (H5N1 și H1N1).
Masca va trimite apoi un semnal către smartphone-ul purtătorului în decurs de 10 minute pentru a-l avertiza asupra prezenței particulelor virale. Cercetătorii lucrează la reducerea acestui timp, pentru a ajuta sistemul să fie cât mai rapid și util posibil.