La Universitatea din Washington, o echipă de cercetare a dezvoltat un sistem de smartphone care poate măsura nivelul de oxigen din sânge. Tehnologia folosește camera și blițul telefonului pentru a efectua măsurarea, iar sistemul este atât de ușor de utilizat încât poate fi potrivit pentru utilizarea acasă. O persoană își apasă degetul peste camera, care este iluminată de bliț, iar camera măsoară cât de multă lumină de la bliț absoarbe degetul, pe care un algoritm de învățare profundă o poate corela apoi cu nivelul de oxigen din sânge. Sistemul ar putea fi util pentru pacienții cu COVID-19 care doresc să-și monitorizeze progresul acasă și să primească avertizare timpurie cu privire la orice exacerbare a bolii.
Persoanele sănătoase au de obicei o saturație de oxigen din sânge de 95% sau mai mare, dar bolile respiratorii care ne fac plămânii să funcționeze mai puțin eficient, cum ar fi COVID-19, pot duce la scăderea acestui număr, cu o nevoie asociată de asistență medicală. În prezent, clinicienii pot măsura cu ușurință nivelul de oxigen din sânge cu un pulsioximetru, care este fixat pe deget sau pe ureche.

Cu toate acestea, oferind oamenilor posibilitatea de a-și măsura nivelul de oxigen din sânge acasă ar fi benefic. Acești cercetători au dezvoltat o tehnică care le permite oamenilor să facă exact asta, folosind un instrument pe care majoritatea dintre noi îl dețin deja, smartphone-ul.
Pentru a antrena algoritmul de învățare profundă, cercetătorii au recrutat voluntari care purtau un pulsioximetru standard pe un deget și apăsau un alt deget pe camera unui smartphone. Acest lucru a permis cercetătorilor să coreleze citirile dintre cele două dispozitive. Apoi voluntarii au respirat un amestec de oxigen și azot timp de 15 minute, ceea ce a făcut ca nivelul lor de oxigen din sânge să scadă. Odată ce algoritmul a fost antrenat, sistemul smartphone-ului a putut identifica că oamenii aveau niveluri scăzute de oxigen din sânge în aproximativ 80% din timp.