Ventriculul stâng biosintetic care pompează sânge

Inginerii biomedicali de la Universitatea din Toronto au dezvoltat o metodă pentru a crea un ventricul stâng biosintetic la scară mică, care poate pompa sânge într-un bioreactor. În timp ce construcția este prea mică pentru a înlocui o inimă umană, ar putea duce la transplanturi de organe biosintetice de dimensiune completă. De fapt, ventriculul artificial a arătat deja un nivel semnificativ de sofisticare și biomimetism cu o structură multistratificată și capacitatea de a pompa sânge. Între timp, construcția artificială poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine bolile de inimă și să testeze noi tratamente. Cercetătorii l-au creat prin însămânțarea celulelor cardiace pe o schelă plată și apoi rulând-o în jurul unui tub, creând o construcție multistratificată care poate bate spontan.

Replicarea complexității naturale și a rafinamentului organelor noastre în laborator nu este o operație deloc ușoară. Cu toate acestea, recompensele potențiale sunt enorme – imaginați-vă o lume fără liste de așteptare pentru transplant și abilitatea de a crește un organ personalizat folosind propriile celule, care este perfect pregătit pentru a înlocui un organ bolnav din corpul dumneavoastră. Deși există probabil un drum relativ lung înainte de a ajunge în acest punct, cu siguranță există câteva repere interesante pe parcurs.

Această abordare face un efort pentru a reproduce natura stratificată a peretelui inimii. „Până acum, au existat doar câteva încercări de a crea un model cu adevărat 3D al unui ventricul,”, a spus un cercetător implicat în studiu. „Practic toate acestea au fost realizate cu un singur strat de celule. Dar o inimă adevărată are multe straturi, iar celulele din fiecare strat sunt orientate în unghiuri diferite. Când inima bate, aceste straturi nu numai că se contractă, ci și se răsucesc. Acest lucru permite inimii să pompeze mai mult sânge.”

University of Toronto

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s