Cercetătorii de la Ohio State University Wexner Medical Center au testat șosetele inteligente PUP (Patient is Up), dezvoltate de o companie medicală numită Palarum, având capacitatea de a reduce căderile în rândul pacienților cu risc. Șosetele conțin senzori de presiune care alertează îngrijitorii atunci când un pacient încearcă să se ridice. Aceasta poate include situații precum un pacient care se ridică din pat pentru a merge la toaletă. Șosetele pot comunica fără fir cu sistemul, care apoi alertează îngrijitorii cei mai apropiați de pacient, astfel încât aceștia să poată ajunge și să ofere asistență cât mai curând posibil. Studiul recent a arătat că sistemul a redus semnificativ ratele de cădere la pacienții cu risc crescut la astfel de incidente.
O cădere poate avea consecințe grave pentru pacienții fragili și vulnerabili și poate fi adesea începutul unei spirale descendente a sănătății. De obicei, nu este posibil să se monitorizeze pacienții cu risc ridicat în fiecare minut al zilei, dar tehnologiile wireless sunt potrivite pentru a îndeplini un rol de asistență în acest context.

„Din cauza îmbătrânirii rapide a populației, numărul de pacienți cu risc mai mare de a cădea în spitale este de așteptat să crească substanțial”, a spus Tina Bodine, cercetător implicat în studiu. „Se crede că aproximativ 30% din căderile în spital pot fi prevenite, așa că este imperativ să identificăm modalități mai bune de a proteja pacienții noștri de căderi în timpul spitalizării.”
Abordările actuale implică uneori senzori de presiune în paturi sau scaune, dar aceștia dau frecvent alarme false, ceea ce duce la oboseala alarmelor și la reducerea eficienței unor astfel de sisteme.