Microroboții bacterieni furnizează medicamente asupra tumorilor

Oamenii de știință de la Max Planck Institute for Intelligent Systems din Germania au dezvoltat microroboți care vizează tumorile, folosind bacterii. Echipa a exploatat tendința bacteriilor de a gravita în mod natural către zone cu oxigen și pH scăzut, ambele tinzând să apară în vecinătatea unor tumori.

Odată aflate în apropierea tumorii, bacteriile agravează sistemul imunitar, tumora suferind unele daune colaterale. Cu toate acestea, cercetătorii au încărcat capacitatea bacteriilor de a ținti tumora, legând nanoparticule magnetice de suprafața lor, permițându-le să controleze mișcarea bacteriilor folosind câmpuri magnetice. Totodata, aceștia au atașat nanolipozomi încărcați cu medicamente sensibile la lumină pe suprafața bacteriană, permițându-le să ilumineze tumora cu lumină aproape infraroșie atunci când bacteriile sunt în apropiere, declanșând eliberarea de medicamente anticancer.

Bacteriile sunt înotători foarte mobili și pot naviga în diverse medii, inclusiv sângele care curge în sistemul vascular și chiar țesuturile dense.

Până acum, echipa a reușit să își ajusteze tehnica, astfel încât să poată echipa un procent mare de bacterii dintr-o probă, atât cu nanolipozomi, cât și cu nanoparticule magnetice. Au arătat, de asemenea, că ar putea folosi câmpuri magnetice pentru a dirija bacteriile prin canale înguste care sunt menite să imite sistemul vascular.

„Microroboții biohibrizi pe bază de bacterii cu funcționalități medicale ar putea într-o zi să lupte mai eficient împotriva cancerului. Este o nouă abordare terapeutică, nu prea departe de modul în care tratăm cancerul astăzi”, a spus un cercetător implicat în studiu.

Max Planck Institute for Intelligent Systems

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s