Oamenii de știință de la Linköping University din Suedia au dezvoltat un implant de cornee pe bază de colagen, care poate reda vederea pacienților nevăzători. Descoperirea ar putea deschide calea pentru ca acești pacienți să primească un tratament eficient pentru bolile de cornee fără a necesita un transplant de cornee de la un donator uman.
Aproape 13 milioane de oameni sunt orbi în întreaga lume din cauza bolilor corneene, dar obținerea unei cornee donatoare pentru a restabili vederea este o provocare, deoarece există o penurie. Există o nevoie critică de a dezvolta alternative de către bioingineri, pentru a ajuta la abordarea acestei populații de pacienți.

Construcțiile de colagen au fost realizate printr-un proces dublu de reticulare care a ajutat la stabilizarea fibrelor libere de colagen utilizate în implanturi, ceea ce înseamnă că au proprietățile mecanice și biochimice corecte pentru a fi utilizate ca înlocuitor al corneei.
Rezultatele arată că este posibilă dezvoltarea unui biomaterial care să îndeplinească toate criteriile pentru a fi utilizat ca implanturi umane, care poate fi produs în masă și depozitat până la doi ani și, prin urmare, să ajungă la și mai multe persoane cu probleme de vedere.
Până acum, echipa a testat implanturile la 20 de pacienți cu keratoconus, o boală a corneei în care corneea devine foarte subțire, afectând vederea. La începutul studiului, 14 din 20 de pacienți erau orbi, restul de 6 prezentând o vedere slabă. La finalul studiului, la 2 ani de la implantarea corneei create de către bioingineri, niciunul dintre pacienți nu a fost nevăzător.