Cercetătorii de la University of Sydney din Australia au conceput un strat de pulverizare pentru suprafețe care oferă protecție pe termen lung împotriva contaminării bacteriene și virale. Materialul este conceput ca o alternativă pe termen lung la spray-urile dezinfectante și combină proprietățile hidrofobe cu nanoparticulele antimicrobiene pentru a reduce contaminarea microbiană.
Hidrofobicitatea acoperirii previne răspândirea picăturilor de lichid pe suprafață, ajutând la prevenirea formării biofilmului și a colonizării microbiene. Dacă acoperirea este deteriorată, reducându-și proprietățile hidrofobe, o a doua linie de apărare sub formă de nanoparticule care conțin ioni de zinc bactericid ajută la uciderea oricăror microbi. Cercetătorii speră că materialul poate ajuta la reducerea focarelor de boală, inclusiv a focarelor de COVID-19, în unitățile de îngrijire medicală.
În primele zile ale pandemiei de COVID-19, spălarea mâinilor și conștientizarea contaminării suprafețelor au fost mantra pentru reducerea transmiterii. Deși se dovedește că riscul de transmitere la suprafață a COVID-19 a fost în mare parte exagerat în comparație cu transmiterea aeriană, suprafețele contaminate joacă cu siguranță un rol.
Cercetători au conceput un strat antimicrobian care se dorește a fi o soluție pe termen lung în comparație cu spray-urile dezinfectante care necesită reaplicare frecventă. Ca o a doua linie de apărare, acoperirea conține, de asemenea, nanoparticule care conțin ioni de zinc bactericid care ajută la uciderea oricăror microbi care trec prin suprafața hidrofobă.