Pielea artificială care simte presiunea, temperatura și umiditatea

Cercetătorii de la Graz University din Austria au creat o piele artificială foarte sensibilă. Aceasta conține 2.000 de senzori pe milimetru pătrat, iar cercetătorii au proiectat-o ​​pentru a simți umiditatea, temperatura și presiunea, la fel ca pielea umană. Senzorii mici din materialul pielii constau dintr-un miez de hidrogel și o carcasă de oxid de zinc piezoelectric. Hidrogelul se dilată sau se contractă în funcție de temperatură și, de asemenea, când absoarbe umezeala. Presiunea poate afecta, de asemenea, carcasa de oxid de zinc, iar aceste modificări duc la o sarcină electrică, formând baza tehnologiei de detectare. Materialul ar putea forma o componentă a dispozitivelor protetice avansate care să permită utilizatorilor să experimenteze mediul lor într-un mod mai realist.

Pielea noastră ne oferă informații despre numeroși parametri care reflectă mediul, de la temperatură și umiditate până la stimuli fizici, toate protejându-ne țesuturile interne. Această sensibilitate este dificil de imitat în pielea artificială, dar dacă protezele vor oferi o funcționalitate mai mare pentru utilizatorii lor, atunci astfel de caracteristici trebuie dezvoltate.

Senzorii individuali minusculi constau dintr-un miez de hidrogel. Hidrogelul poate schimba dimensiunea și forma ca răspuns la umiditate, temperatură sau stimuli fizici. Acest lucru are un efect asupra unui înveliș de oxid de zinc piezoelectric care înconjoară hidrogelul, creând o sarcină electrică care oferă informații despre parametrii măsurați.

Pielea artificială rezultată poate depăși propria noastră piele în ceea ce privește detectarea obiectelor mici. Pielea umană poate detecta obiecte care au o dimensiune de aproximativ 1 milimetru pătrat, în timp ce această piele artificială poate detecta obiecte care sunt de până la o mie de ori mai mici.

Graz University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s